Skip to main content

Први годишњи састанак између националних координатора за извршење пресуда Европског суда за људска права и Одељења за извршење пресуда и покретање Мреже координатора за извршење пресуда Европског суда

Први годишњи састанак између националних координатора за извршење пресуда Европског суда за људска права и Одељења за извршење пресуда и покретање Мреже координатора за извршење пресуда Европског суда

Дана 24. јуна 2024. године у Хелсинкију, Финска Република, одржан је 1. годишњи састанак између националних координатора за извршење пресуда Европског суда за људска права и Одељења за извршење пресуда при Савету Европе и успостављена је „Мрежа координатора за извршење”, подржана од стране мултилатералног пројекта сарадње „Подршка ефикасним домаћим капацитетима за извршење пресуда Европског суда за људска права (фаза 1)“, финансираног од стране Human Rights Trust Fund.

Редовни састанак националних координатора са представницима Одељења за извршење пресуда омогућиће додатну размену мишљења са Секретаријатом, док ће „Мрежа координатора за извршење” бити ново средство за олакшавање размене стручности и искуства међу националним координаторима држава чланица.

Састанак је одржан након позива шефова држава и влада Савета Европе на њиховом 4. самиту у Рејкјавику 2023. године, где су се поново обавезали да ће обезбедити потпуно, ефикасно и брзо извршење коначних пресуда Европског суда и подвукли потребу за кооперативним и инклузивним приступом, заснованим на дијалогу, у процесу супервизије.

Целодневни догађај, на коме су биле представљене 43 од 46 државa чланица, организован је под покровитељством литванског председавања Комитетом министара Савета Европе.

Kомитет министара је недавном одлуком поздравио организацију овог догађаја, чији је датум изабран да претходи 100. састанку Управног одбора за људска права.

Састанку је присуствовала и национална координаторка за извршење пресуда Европског суда за људска права и заступница Републике Србије пред Европским судом, Зорана Јадријевић Младар.